Followers

Saturday, December 06, 2008

'Pertempuran' akan berlaku lagi, kali ini di KT

'Pertempuran' akan berlaku lagi. Dulu di Parlimen Permatang Pauh kini di Parlimen Kuala Trengganu. Di Permatang Pauh UMNO bertempur dengan PKR. Di Kuala Trengganu UMNO akan bertembung dengan PAS.
Pilihanraya kecil ini dia adakan berikutan kematian Timbalan Menteri Pelajaran Datuk Razali bin Ismail. dari UMNO/BN. Sudah pasti pilihanraya kecil ini akan menyaksikan satu pertandingan yang hebat di mana kedua belah pihak sama ada Barisan Nasional atau Pakatan Rakyat akan berusaha mencapai kemenangan.
Bagi UMNO desas desus kuat menyatakan bahawa Senator Datuk Wan Ahmad Farid akan bertanding manakala di pihak PAS, Mursyidul Am Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat bersetuju sekiranya Tn Hj Mat Sabu diletakkan sekali lagi sebagai calon PAS. Namun kata Tuan Guru itu hanya pandangan peribadi beliau dan segala keputusan muktamad akan ditentukan oleh Mesyuarat PAS pusat.
Pada pilihanraya Mac 2004, parlimen Kuala Trengganu di menangi oleh Datuk Razali Ismail dari UMNO (32562) mengalahkan Tn Hj Mat Sabu dari PAS (31834) dan Maimun Yusof atau Tok Mun dari Bebas (685).
Persoalan yang menarik, siapakah yang akan memenangi pilihanraya ini yang akan berlangsung pada 17 Januari 2009 nanti. Pandangan peribadi, diyakini bahawa jika Tn Hj Mat Sabu bertanding, beliau dijangka akan memberi tentangan yang hebat dan dijangka mampu memenangi pilihanraya kecil Parlimen Kuala Trengganu nanti.
Hanafi Mamat dari parti AKIM sudah menawar diri untuk bertanding. Bagaimana pula dengan Tok Mun agaknya ?

Mansuhkan Akta Zalim ISA


Friday, December 05, 2008

Orang Melayu mesti belajar berpolitik dengan orang Cina

Apa hebatnya politik kaum Cina ? Sebenarnya tidak ada hebatnya politik kaum Cina. Cuma kaum Cina berpolitik secara jujur, berintegriti dan berkredibiliti terhadap jati diri dan survival bangsa mereka. Itu sahaja kelebihan mereka berbanding cara kaum Melayu berpolitik. Mereka benar-benar dan bersungguh-sungguh menjaga hak dan survival kaum mereka. Mereka menjaga ekonomi mereka secara telus. Mereka menjaga bahasa mereka. Mereka menjaga kepentingan kamu mereka. Jika pemimpin mereka merasakan mereka tidak mampu, mereka silih berganti meletak jawatan. Parti-parti politik kaum mereka silih berganti menjaga kepentingan kaum Cina tanpa menjadikan ideologi politik masing-masing sebagai halangan.
Kaum Melayu ? Semenjak Mahathir memerintah kepentingan kaum Melayu semakin terhakis. Orang mungkin menyanjung Mahathir sebagai seorang Perdana Menteri yang cemerlang. Bagi saya tidak. Mahathir mungkin cemerlang untuk dirinya tidak untuk kaum Melayu. Orang mungkin berkata semenjak Mahathir memerintah kaum Melayu semakin senang dan semakin kaya. Benarkah begitu ? Cuba kaji balik siapa yang senang dan siapa yang kaya itu? Di bandar-bandar kita masih sukar melihat kedai-kedai kaum Melayu. Keadaannya lebih kurang sama dengan zaman sebelum Mahathir memerintah. Kalau ada orang kata, mana pula tiada perubahan, sebenarnya sudah ada sedikit perubahan. Walaupun tak banyak tapi sudah ada kelihatan kedai-kedai kaum Malayu di bandar-bandar. Janganlah nafikan langsung.
Kita sebenarnya mesti bersikap ikhlas dan realistik, apakah selama 22 tahun memerintah Mahathir dan UMNOnya hanya mampu melahirkan hanya sedikit kedai-kedai Melayu di bandar-bandar sudah boleh dianggap satu kecemerlangan. Kalau inilah standard penilaian kaum Melayu, kaum Malayu itu sebenarnya bersikap sentimental dan sampai bilapun keadaan kedai-kedai kaum Melayu di bandar-bandar tetap akan macam itu, sedangkan kek ekonomi semakin membesar. Jadi apa lebihnya zaman Mahathir ?
Di sambung pula oleh zaman Abdullah, keadaan menjadi semakin teruk. Peluang ekonomi orang Melayu agak terbatas dan terhad. Baru dua minggu lepas Tan Seri Rahim Tambi Chik menyatakan pencapaian ekuiti orang Melayu hanya dalam sekitar 18 peratus lebih sahaja sehingga tahun 2008. Orang Melayu diam seribu bahasa, senyap tidak terkata.
Apakah ertinya itu, sedangkan kaum Melayu konon katanya mempunyai kuasa politik yang mantap semenjak 51 tahun merdeka ?
Kita tengok apabila Muhkriz Mahathir mahu mencadangkan sekolah satu aliran, semua kaum Cina sama ada parti politik dan juga NGO mereka menentang. Dalam cadangan itu sudah tentu akan ada jaminan dari Mukhriz untuk menjaga kepentingan dan jati diri kaum Cina tetapi kaum Cina mana yang akan percaya dengan jaminan Mukhriz dan UMNOnya itu ? Politik kaum Cina bukan politik ekperimen tetapi politik survival. Kaum Cina tahu jika mereka bermain politik ekperimen, mereka akan hilang jati diri seperti orang melayu yang semakin hilang jati diri mereka.
Bagi kaum Melayu pula mereka sering membenarkan pemimpin mereka (UMNO) berekperimen dalam berpolitik. Akhirnya tulisan Melayu (jawi) sudah berkubur. Ekonomi Melayu masih bernyawa ikan. Akidah orang Melayu sudah berderu yang hanyut. Dan kini Bahasa Melayu bakal berkubur jika PPSMI diteruskan. Jika begini apakah survival bangsa Melayu akan terus terjamin ? Kaum Melayu yang terlalu menyokong UMNO dan BN sila tanya diri mereka masing-masing.
Sebelum PPSMI dilaksanakan hanya mungkin bahasa Inggeris sahaja yang bermasalah bagi pelajar-pelajar Melayu. Tapi kini kita lihat betapa ruginya bangsa Melayu semenjak PPSMI dilaksanakan. Bahasa Inggeris pelajar-pelajar Melayu tetap tidak ke mana. Bahasa Melayu pelajar-pelajar Melayu semakin hancur. Sains dan Matematik anak-anak Melayu kian tenat dan terus hilang daya saing. Bagi kaum Cina walaupun dasar PPSMI dilaksanakan mereka tetap menuntut sejumlah waktu untuk sains dan matematik diajar dalam bahasa mandarin dan mereka dibenar. Sedang anak-anak Melayu belajar sains dan matematik 100% dalam bahasa Inggeris. Inilah kebijaksanaan kaum Cina berpolitik.
Walau apapun yang terjadi asalkan UMNO yang buat walaupun ianya menyusah dan merugikan survival dan jati diri bangsa, kaum Melayu terus memuji memuja secara tidak rasional sebuah parti politik Melayu yang telah membawa negara ini merdeka dari penjajahan British. Sikap sentimental inilah menjadi menjadikan orang Melayu lemah di negara sendiri. Kaum Melayu kelihatan berhempas pulas mahu menjaga UMNO dari menjaga survival kaum Melayu itu sendiri. Hakikat yang sepatutnya, UMNO yang menjaga survival kaum Melayu. Politik terbalik dan mengenang jasa membabi buta menjadi amalan kaum Melayu.
Lihat orang Cina, MCA membawa mereka bersama kaum lain dalam perjuangan kemerdekaan dan kewarganegaraan secara jus soli, tetapi hari ini MCA itulah yang ditolak oleh majoriti kaum Cina kerana MCA lemah dalam menjaga survival kaum mereka. Kaum Cina cukup sedar, permainan politik hari ini bukan permainan politik sentimental dan mengenang jasa, jika mahu jati diri dan survival mereka terjamin.
Adalah diyakini jika minda politik umat Melayu tidak berubah untuk belajar cara berpolitik kaum Cina, UMNO akan terus menerajui sebuah pemerintahan yang akan mengancam jati diri dan survival umat Melayu itu sendiri. Yakinlah kerana realiti dan fakta yang ada pada hari ini membuktikan segala-galanya.

Sunday, November 30, 2008

Ketuanan Melayu ?

UMNO sering memainkan isu Ketuanan Melayu. Malah sejak dari dahulu lagi UMNO sering melaungkan isu ini.

Apakah makna ketuanan Melayu? Menurut pengertian yang mudah di fahami semua, mungkin maksudnya ialah orang-orang Melayu adalah tuan di negara ini, orang Melayu paling berkuasa di negara ini, orang Melayu paling berjaya di negara ini, orang Melayu paling selesa di negara ini, orang Melayu paling selamat di negara ini, orang Melayu paling terbela di negara ini, bahasa Melayu menjadi perdana dalam segala hal di negara ini dan seumpamanya. Jika itu maknanya, sebagai seorang Melayu saya sangat gembira dan itulah saya mahu, tanpa mengenepikan pembelaan terhadap bangsa dan kaum lain seperti yang dijamin oleh Perlembagaan Malaysia.

Tetapi apabila saya merenung keadaan orang Melayu dari pelbagai segi, pelbagai keadaan dan di pelbagai kedudukan, saya tidak teragak-agak untuk mengatakan UMNO sebenarnya tidak serius dalam menjaga ketuanan Melayu. UMNO sebenarnya beretorik dalam isu ketuanan Melayu dan UMNO sebenarnya sentiasa menjadikan isu ketuanan Melayu sebagai isu politik demi survival mereka. UMNO hari ini sering berbohong dan memperbodohkan orang-orang Melayu dengan isu ketuanan Melayu demi golongan UMNOPUTRA mereka. Inilah UMNO sebenarnya.

UMNO sering mendakwa memperjuangkan dan membela ketuanan Melayu. Setelah 51 tahun merdeka apakah ini benar? Cuba kita renung fakta-fakta di bawah.

1. Tidak usah untuk mencapai sasaran 50% ekuiti Melayu dalam sektor ekonomi, untuk mencapai 30% pun masih gagal. Bayangkan dalam tempoh 51 tahun ini hanya mencapai 19% sahaja.
2. Apa yang telah dilakukan oleh UMNO kepada kuasa Raja-raja Melayu di zaman pemerintahan Mahathir dahulu?
3. Biasiswa kepada Bumiputra yang dijamin oleh perlembagaan Malaysia telah ditukar tanpa persetujuan orang-orang Melayu menjadi pinjaman.
4. Bahasa Melayu telah dilemahkan peranannya dalam pelbagai bidang khususnya dalam bidang pendidikan melalui Dasar PPSMI.
5. Begitu ramai orang-orang Melayu dihalau dari kampung-kampung setinggan kerana faktor pembangunan ekonomi, yang dahulunya Tun Razak dan Dato Harun telah memperjuangkan penempatan orang-orang Melayu di bandar-bandar dan kota.
6. Menindas negeri-negeri Melayu yang diperintah oleh bukan UMNO seperti apa yang berlaku di Kelantan, Trengganu dan baru-baru ini pembohongan dan fitnah terhadap kerajaan Kedah mengenai isu babi.
7. Menghalang kerajaan Kelantan sebuah kerajaan Melayu melaksanakan Hudud dan menuduh hudud yang hendak dilaksanakan tu sebagai Hudud PAS.
8. Menjadikan royalti minyak negeri Trengganu sebuah negeri Melayu sebagai wang ihsan.
9. Menghilangkan kuasa politik orang Melayu dengan melakukan persempadanan semula yang tidak menguntungkan apa yang dikatakan ketuanan Melayu yang kononnya UMNO perjuangkan.
10.JatuhnyaPulau Batu Putih kepada Singapura. Yang dahulunya terlepasnya Singapura itu sendiri kepada Lee Kuan Yew.

Kalau hendak dikemukakan fakta bahawa UMNO bukan pembela dan penjaga ketuanan Melayu memang terlalu banyak. Sebab itulah bagi saya, jika itulah yang dikatakan pembelaan kepada ketuanan Melayu, baik tak payah. Orang Melayu semakin mundur, semakin ramai miskin negara sendiri semenjak UMNO mendominasi pemerintahan Malaysia. Yang terus kaya raya ialah golongan dan kaum elit UMNOPUTRA ! Inilah realitinya!

Oleh yang demikian diharap para pemimpin UMNO jangan berbohong lagi mengenai isu ketuanan Melayu. Dan kita tidak seharusnya tertipu berkali-kali dengan apa yang UMNO lakukan kerana UMNO sebenarnya belum insaf-insaf lagi.