Followers

Wednesday, December 24, 2008

Radio Televisyen Mengarut (RTM)

Radio Televisyen Malaysia (RTM) yang bermenterikan Subree Cheek berkata RTM akan hanya lulus lagu berunsur nilai moral.


Rasa hendak tergelak mendengar kenyataan itu. Melaksanakan dasar pakaian artis pun kelam-kabut. Sekejap tidak boleh, sekejap dibenarkan. Membiar diri digunakan sebebas-bebasnya sebagai alat kempen parti UMNO adalah satu tindakan yang bermoral pada RTM. Dan kini yang menjadi mangsa nilai tara RTM sebagai tidak mempunyai nilai moral ialah lirik lagu puisi Bekas Mufti Perlis Dr Asri Zainali Abidin, "Aku Bukan Musuh Harta".

Hasil karya seorang bekas mufti yang dikagumi ramai keilmuannya dinilai oleh Jawatankuasa Panel Penilaian Lagu-lagu RTM sebagai menghasikan sesuatu yang tiada nilai moral. Hanya kerana lirik ini "Ya telah kaya para pendusta, syarat mereka lupakan Yang Esa, harta rakyat semua disebat, harta awam semua dibekam, hukum syaitan mereka bertuhan," lirik dan lagu Dr Asri menjadi tidak bermoral.

Mengatakan ada orang yang kuat berbohong menjadi kaya, mengatakan ada orang yang suka berbohong lupa Tuhan dan sapu harta rakyat dan harta awam, mengatakan ada orang yang suka berbohong menggunakan hukum syaitan dalam kehidupan berbohongnya - hasil karya Dr Asri terus menjadi tidak bermoral. Betulkah begitu? Saya rasa budak sekolah rendah yang mendengar alasan ini pun akan rasa pelik. Mereka akan tertanya-tanya "eh..eh...kenapa pulak jadi begitu ?".

Itulah RTM, Radio Televisyen Malaysia yang menjadi Radio Televisyen Mengarut, RTM jugak !!

Seperti yang dilaporkan oleh mStar Online:

[SEMASA] KUALA LUMPUR: Radio Televisyen Malaysia (RTM) hanya meluluskan lagu berunsurkan nilai moral dan kesantunan bahasa di samping aspek teknikal yang dipersetujui oleh Jawatankuasa panel penilai.

"Lagu-lagu yang dihantar ke RTM sama ada individu atau syarikat rakaman adalah tertakluk kepada Jawatankuasa Panel Penilaian Lagu-Lagu RTM," kata RTM dalam satu kenyataan semalam.

Kenyataan itu menjelaskan mengapa lagu puisi 'Aku Bukan Musuh Harta' karya bekas Mufti Perlis Dr Asri Zainul Abidin dianggap tidak sesuai untuk siaran. Berita pengharaman lagu Dr Asri heboh diperkatakan minggu lepas apabila RTM membuat keputusan mengharamkan penyiaran lagu Aku Bukan Musuh Harta.

Sebelum ini ketika mengulas tindakan yang diambil oleh RTM itu, Timbalan Ketua Pengarah Penyiaran, Datuk Adilah Shek Omar, berkata lagu nyanyian kumpulan Kopratasa itu tidak diluluskan kerana liriknya tidak sesuai.

"Kita tidak luluskan lagu ini kerana liriknya kasar," katanya.

"Aku Bukan Musuh Harta' adalah satu daripada lapan lagu puisi Dr Asri yang dimuatkan di dalam album Yang Benar Tetap Benar nyanyian Kopratasa, Aishah dan kumpulan baru Algebra.

Namun stesen radio dan televisyen swasta yang lain tidak mengharamkan lagu ini.

Antara lain lirik lagu yang tiba-tiba jadi kontroversi ini menyebut "Ya telah kaya para pendusta, syarat mereka lupakan Yang Esa, harta rakyat semua disebat, harta awam semua dibekam, hukum syaitan mereka bertuhan."

No comments: