Followers

Saturday, December 06, 2008

'Pertempuran' akan berlaku lagi, kali ini di KT

'Pertempuran' akan berlaku lagi. Dulu di Parlimen Permatang Pauh kini di Parlimen Kuala Trengganu. Di Permatang Pauh UMNO bertempur dengan PKR. Di Kuala Trengganu UMNO akan bertembung dengan PAS.
Pilihanraya kecil ini dia adakan berikutan kematian Timbalan Menteri Pelajaran Datuk Razali bin Ismail. dari UMNO/BN. Sudah pasti pilihanraya kecil ini akan menyaksikan satu pertandingan yang hebat di mana kedua belah pihak sama ada Barisan Nasional atau Pakatan Rakyat akan berusaha mencapai kemenangan.
Bagi UMNO desas desus kuat menyatakan bahawa Senator Datuk Wan Ahmad Farid akan bertanding manakala di pihak PAS, Mursyidul Am Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat bersetuju sekiranya Tn Hj Mat Sabu diletakkan sekali lagi sebagai calon PAS. Namun kata Tuan Guru itu hanya pandangan peribadi beliau dan segala keputusan muktamad akan ditentukan oleh Mesyuarat PAS pusat.
Pada pilihanraya Mac 2004, parlimen Kuala Trengganu di menangi oleh Datuk Razali Ismail dari UMNO (32562) mengalahkan Tn Hj Mat Sabu dari PAS (31834) dan Maimun Yusof atau Tok Mun dari Bebas (685).
Persoalan yang menarik, siapakah yang akan memenangi pilihanraya ini yang akan berlangsung pada 17 Januari 2009 nanti. Pandangan peribadi, diyakini bahawa jika Tn Hj Mat Sabu bertanding, beliau dijangka akan memberi tentangan yang hebat dan dijangka mampu memenangi pilihanraya kecil Parlimen Kuala Trengganu nanti.
Hanafi Mamat dari parti AKIM sudah menawar diri untuk bertanding. Bagaimana pula dengan Tok Mun agaknya ?

No comments: