Followers

Wednesday, December 31, 2008

Perjuangan Pewaris pelik !

Kadang-kadang ada orang suka buat kerja pelik. Entah apa tujuan di hatinya , tidak ramai yang tahu. Menurut laporan akhbar Utusan, Timbalan Pengerusi Pewaris menyifatkan PAS 'pilih bulu' dalam membela nasib rakyat apabila menurut akhbar itu PAS menolak kehadiran Majlis Pemuafakatan Ummah (Pewaris) untuk menyerahkan memorandum supaya memansuhkan ternakan babi di Masjid Tanah, Melaka.

Apabila membaca dan meneliti akhbar online seperti mStar, Malaysiakini dan lain-lain, siap tunjuk gambar Mat Sabu dan Sallehuddin Ayub dan beberapa orang lagi pemimpin PAS sedang menerima memorandum dari Pewaris. Sementara itu Tuan Guru Presiden PAS siap memberi jaminan akan membawa isu dan permasalahan yang di bawa Pewaris kepada pihak yang bertanggungjawab.

Jadi macam mana pula boleh keluar kenyataan PAS menolak kehadiran ahli Majlis Pewaris ? Kalau tolak tentulah Mat Sabu tidak diarah untuk terima. Mat Sabu bukan sebarang orang dalam PAS, Naib Presiden apa! Ini pelik yang pertama.

Pelik yang kedua, kenapa hantar memorandum mansuhkan ternakan babi di Melaka kepada PAS ? PAS bukan perintah Melaka. Agaknya dalam firasat Pewaris, pilihanraya akan datang PAS akan perintah Melaka jadi Pewaris hantar awal-aawal. Proaktiflah katakan !

Pelik yang ketiga kenapa tak hantar memorandum mansuhkan ternakan babi di Melaka kepada Ali Rutam? Bukankah Ali Rustam calon Timbalan Presiden UMNO yang perintah Melaka. Dan Ali Rustam bukan calang-calang manusia dalam UMNO. Kalau dia menang, dia bakal Timbalan Perdana Menteri. Adakah Pewaris sedang berusaha gigih menjaga nama baik dan kredibiliti seorang calon Timbalan Presiden. Kalau diberi waktu ini, markah Ali akan merudum kerana babi. Kalau itulah tujuannya, maka berjuang apa namanya begitu?

Pelik yang keempat, kenapa hantar memorandum mansuhkan ternakan babi di Melaka sahaja. Kenapa tidak hantar memorandum juga ke Selangor dan Kedah ? Agaknya dalam kajian Pewaris kaedah ternakan babi di Melaka yang di perintah UMNO/BN di bawah Ali Rustam paling teruk, paling selekeh, paling kotor dan paling tidak diambil kisah oleh Ali Rustam. Pewaris tidak hantar ke Selangor kerana Pakaan Rakyat melakukannya secara tegas dan bersistem begitu juga yang hendak dilaksanakan di Kedah. Di Negeri Sembilan ? Faham-faham sahajalah Dr Maamorkan ada dalam Pewaris !

Adalah diharapkan cukuplah Pewaris membuat kerja pelik ini. Kita tidak pernah bersetuju dengan penternakan babi yang mampu menyinggung perasaan dan emosi masyarakat yang beragama Islam tetapi kita perlu realistik dalam membuat tindakan.

Kesilapan berpanjangan dan berterusan telah dilakukan terlalu banyak oleh kerajaan UMNO/BN sejak dari dahulu lagi dalam soal ternakan babi ini. Tidak perlu menyalahkan orang lain kerana kesilapan ini adalah kesilapan kerajaan UMNO itu sendiri. Kerajaan UMNO yang tamak haloba dan mdah dirasuahkan tidak pernah mahu mengawal dan memberi tahu dengan tegas sejak dari awal, peraturan ternakan babi di negara ini. Jika Singapura yang diperintah oleh bangsa Cina yang memang makan babi boleh memberi syarat yang terlalu ketat dan membuat tindakan yang tegas dalam soal ternakan babi, kenapa negara yang diperintah oleh orang Melayu Islam yang tidak makan babi, tidak bertindak awal-awal sejak 51 tahun memerintah. Apa yang pemerintah buat. Mereka hanya tidur sahaja dengan duit babi ? Dan hari ini mereka hanya tahu menyalah orang itu dan orang ini. Begitulah kerajaan selagi UMNO/BN memerintah dan Pewaris seharusnya sedar akan hal ini untuk membuat 'tembakan' yang tepat. Bukan menembak tidak tentu arah macam orang tidak betul kepala !

No comments: