Followers

Friday, December 19, 2008

Pemikiran pemimpin yang tidak berintegriti

Langkah kerajaan Perak bercadang membeli Toyota Camry 2.4 bagi menggantikan Proton Perdana V6 Executive sebagai kenderaan rasmi exco dan pegawai kanan kerajaan negeri telah mengkelam-kabutkan para pemimpin UMNO.

Calon Naib Presiden yang tidak jadi mencalonkan dirinya jawatan Timbalan Presiden sebaik pulang dari Mekah berkata, tindakan kerajaan Perak itu “sengaja tidak mahu menyokong projek kerajaan pusat, tak lebih dari itu”. Manakala ADUN kawasan Manong, Dato Ramly Zahari berkata tindakan itu sebagai ‘tidak patriotic’. Dan Presiden Persatuan Perlindungan Pengguna Malaysia (PPPM) Mohd Firdaus Abdullah mengatakan ‘tindakan tersebut sebagai mengkhianati negara’.

Dato Zahid Hamidi mengatakan sebagai tindakan yang sengaja tidak mahu menyokong projek kerajaan pusat. Dengan berkata demikian, juga bermakna Dato Zahid Hamidi menuduh Dato Ahmad Said Menteri Besar Trengganu juga tidak menyokong projek kerajaan pusat. Dato Ahmad Said lagi aggresif bukan membeli Toyota Camry tetapi membeli Mercedez Benz dan mempertikaikan Proton Perdana V6 tersebut secara terang-terangan dalam Buletin TV3 apabila di wawancara oleh wartawan.

Apakah benar dengan membeli Mercedez Benz, Menteri Besar Trengganu yang juga Pengerusi Perhubungan UMNO Negeri Trengganu, boleh dikatakan seorang pemimpin negeri yang tidak menyokong projek Kerajaan Pusat ? Jika Dato Ahmad Said menjawab tidak, apakah Dato Seri Nizar Menteri Besar Pakatan Rakyat ya, benar tidak menyokong projek kerajaan pusat kerana hanya dia Menteri Besar dari pakatan pembangkang di peringkat kebangsaan ? Bagaimana pula dengan Menteri Besar Pahang yang juga bersetuju dan mengakui bahawa kos penyelenggaraan Proton Perdana V6 tersebut memang tinggi. Adakah MB Pahang itu juga boleh dianggap tidak menyokong projek Kerajaan Pusat?

Dan apakah rakyat yang memiliki kereta Proton sahaja dianggap menyokong projek Kerajaan Pusat dan rakyat yang memiliki kereta jenis lain selain proton dianggap tidak menyokong projek Kerajaan Pusat? Apa yang hendak dikatakan kepada penyokong UMNO yang berlambak yang mempunyai kereta bukan dari jenis proton?

Sedih juga kita apabila melihat begitu naifnya pemikiran seorang menteri persekutuan terhadap sebuah kerajaan negeri yang secara ikhlas mahu melaksanakan dasar berjimat dan menghapuskan pembaziran, yang sepatutnya disokong oleh menteri tersebut kerana dia seorang menteri agama!

Tuduhan yang mengatakan langkah menggantikan Proton Perdana V6 Executive kerana kos penyelenggaraan yang tinggi dianggap sebagai tidak patriotic, lagi mengambarkan betapa mengarutnya pemikiran seorang ADUN Melayu. Inilah cara berfikir ahli politik Melayu zaman kini yang mengakibatkan banyak jati diri Melayu rosak dan punah. Berfikir secara bersepah tanpa asas pegangan jati diri yang kukuh.

Patriotisme bermaksud mencintai negara dengan sepenuh hati dengan semangat yang kuat. Nampak pada minda ADUN Manong, membiarkan negara atau negeri ditadbir dalam suasana yang penuh dengan rasuah dan pembaziran lebih patriotic daripada usaha mengelakkan pembaziran dan kerugian berterusan wang rakyat yang diamanahkan.

Presiden Persatuan Perlindungan Pengguna, Mohd Firdaus agaknya kerana terlalu ghairah mahu mengampu, gagal berfikir secara rasional dan berintegriti apa yang dihebuhkan oleh Menteri Besar Trengganu, Menteri Besar Pahang, Menteri Besar Perak dan baru-baru ini Menteri Besar Kedah. Begitu malang kerana Mohd Firdaus begitu gagal melihat bahawa kos penyelenggaraan kereta jenis Proton Perdana tersebut terlalu tinggi dan begitu membazirkan wang. Sepatutnya kenyataan beliau sebagai Presiden Persatuan Perlindungan Pengguna adalah; mana-mana kerajaan negeri yang menggunakan kereta jenis Proton Perdana V6 Executive yang terbukti kos penyelenggaraan yang mahal dan membazir itu adalah sebenar-benarnya mengkhianati negara !

Inilah antara gaya berfikir pemimpin kita, banyak beretorik dari berfikir secara berintegriti dan bermoral.

2 comments:

angkasanuri said...

Patriotik menurut versi umno ialah biar papa kedana asalkan kroni kaya

accudo said...

betol...betol !!