Followers

Saturday, December 27, 2008

Inilah contoh Malaysian Malaysia yang sepatutnya DAP miliki

Jika benarlah seperti yang dilaporkan oleh Harakahdaily, maka inilah contoh Malaysian Malaysia yang sepatutnya DAP miliki.


Petikan dari harakahdaily:


KUALA LUMPUR, 25 Dis (Hrkh) -Masyarakat bukan Islam di negara ini tidak akan terjejas dengan pelaksanaan hukum hudud.

Menurut Naib Pengerusi DAP, M Kulasegaran, beliau menghormati pendirian PAS dalam pelaksanaan hukum hudud dan yakin bukan Islam di negara ini tidak akan terjejas kehidupan mereka jika ia dilaksanakan.

Pada saya Yang Berhormat M Kulasegaran telah memberi contoh yang terbaik. Memberi reaksi yang berupa Malaysian Malaysia yang sebenarnya yang sepatutnya DAP miliki. Pendirian yang menghurmati dasar perjuangan PAS dan memahami kerangka dan reality politik hari ini adalah pendirian yang rasional dan tidak emosional dalam memberi reaksi terhadap isu hudud.

Menurut Yang Berhormat M Kulasegaran lagi:

"Perkara ini telah didebat banyak kali.Tiada yang baru,"katanya kepada wartawan selepas perasmian pusat khidmat masyarakat Adun Jelapang (DAP),Hee Yit Foong.

Tambahnya, dia menghormati pendirian PAS untuk melaksanakan hudud dan ia merupakan inspirasi parti tersebut.

"Ia masih memerlukan perubahan perlembagaan persekutuan,"jelasnya sambil menegaskan PAS akan sukar mendapat majoriti untuk melakukannya.

Pandangan Yang Berhomat M Kulasegaran ini seharusnya juga menjadi pegangan YB-YB DAP yang lain khususnya YB Karpal dan YB Lim Kit Siang dan anaknya itu. Faham hakikat politik yang ada dan jangan bising-bising apabila setiap kali PAS menyatakan hasratnya mengimplimentasikan hukum Hudud itu.

Sudah berkali-kali PAS menyatakan pendiriannya bahawa perjuangan untuk menegakkan hukum hudud di Malaysia ini adalah mengikut kerangka system yang ada pada hari ini yang mana kerangka ini juga yang didukung oleh DAP. Yang boleh saya fahami, ini bermaksud jika sekiranya akan berlaku, saya ulang jika akan berlaku, pindaan perlembagaan adalah jelas juga melalui system dan kerangka yang ada. Atas prinsip itulah saya rasa, YB Kulasegaran sangat rasional dalam mengulas persoalan hudud ini.

Apa yang berlaku hari ini, setiap kali Pas menyatakan hasrat mahu melaksanakan hudud, DAP memberi reaksi seolah-olah esuk lusa PAS akan laksanakan hudud dan macam begitu mudah sekali untuk PAS untuk melakukannya. Jika begitu mudah, hari ini sudah pasti kerajaan Kelantan telah melaksanakannya. Siapa yang mengugut kerajaan Kelantan jika melaksanakan hudud ? DAP kah ? Sebelum berdepan dengan DAP, PAS terpaksa berdepan dengan UMNO dahulu. Sesudah matinya UMNO barulah PAS akan berdepan dengan DAP. Perjalanan PAS dalam memacak hudud dalam undang-undang Malaysia masih jauh. Dan bukan semudah seperti PAS menyatakannya. Namun tidak wajar sama sekali untuk memberhentikan PAS dari menyatakan dan memberi penerangan tentang hasrat dan antara dasar perjuangan partinya.

Apa yang pemimpin-pemimpin PAS cakapkan seperti yang Dato Husam katakan tempoh hari amatlah malang jika dilihat oleh sesetengah pihak sebagai terjerat atau terperangkap. Terperangkap dengan Khairy pula tu ! Siapa Khairy ? Saya tidak tahu bagaimana cara berfikir Islam orang yang mengatakan terperangkap itu ?Menyatakan secara ikhlas dan beriltizam untuk mahu menegakkan hukum Allah itu, dianggap terperangkap atau termasuk jerat !? Masya Allah!! Itu ada proses dakwah dan tarbiyyah dari para pemimpin PAS. Bagi saya Dato Husam telah berjaya membentangkan hudud untuk sekali lagi dihadhamkan oleh masyarakat umum berbilang kaum di Malaysia.

Saya amat yakin dengan memperkatakan hudud…hudud…hudud …di mana-mana, telah semakin ramai rakyat Malaysia berbilang kaum memahaminya. Contohnya YB Kulasegaran, masyarakat Cina di kelantan, masyarakat Cina di Kuala Trengganu serta juga ahli-ahli Kelab Penyokong PAS. Dengan itu saya merasakan akan menjadi silap besarlah UMNO jika membawa isu hudud di PRK Parlimen Kuala Trengganu nanti sebagaimana silapnya UMNO membawa isu sumpah laknat di Permatang Pauh.

Kulasegaran yang juga merupakan Ahli Parlimen Ipoh Barat menegaskan,seandainya hukum hudud dilaksanakan gaya hidup masyarakat bukan Islam tidak akan mendapat kesan.

"Ia adalah pendirian PAS. Saya hormati pendirian mereka.Itu merupakan urusan mereka,"tegasnya. - mks. _

Syabas Yang Berhurmat Kulasegaran kerana memahami apa hukum hudud itu sebenarnya. Semoga Yang Berhurmat yang rasional ini dapat menjelaskan kepada segelintir mereka yang kelihatan begitu trauma apabila sahaja disebut hudud bahawa hudud tidak akan mengganggu pemakan khinzir, hudud tidak akan mengganggu orang seperti Chua Soi Lek (bangsa Cina dan bangsa-bangsa lain yang bukan Islam jika mereka enggan berhakim dengannya) . Hudud tidak akan mengganggu Swee Lan atau Kumari dengan pakaiannya ke tempat kerja. Hudud hanya untuk orang Islam sahaja.

Kita benar-benar berharap DAP akan melahirkan ramai lagi yang benar-benar Malaysian Malaysia seperti YB Kulasegaran !

No comments: