Followers

Friday, December 19, 2008

IJN yang akan diambil alih oleh Sime Darby tidak akan membantu golongan berpendapatan rendah.

Apakah jaminan IJN yang akan dimiliki oleh Sime Darby akan membantu golongan berpendapatan rendah ? Syarikat swasta manakah yang akan mengenepikan keuntungan atau tidak akan mengambil kira keuntungan dalam memberi perkhidmatannya kepada apa yang dianggap pelanggan olehnya? Syarikat swasta manakah yang tidak akan mengambil kira kos pengurusan dalam memberi perkhidmatan kepada pelangannya dalam keadaan bilangan pesakit yang semakin bertambah yang memerlukan rawatan yang berkualiti ? Semua persoalan-persoalan tersebut menerjah bertalu-talu dalam fikiran kita.
Apakah jaminan Bakal Perdana Menteri Malaysia boleh dipegang ? Bakal Perdana Menteri Malaysia itu pernah menjanjikan perkhidmatan yang cekap dan terbaik tetapi bakal Perdana Menteri Malaysia itulah yang pernah melanggar prosedur pembentangan belanjawan tambahan di Parlimen sehingga ianya kemudiannya ditolak oleh Speaker untuk tidak dibahaskan.
Apakah jaminan Menteri Kesihatan boleh dijadikan sandaran ? Jika jaminan bakal Perdana Menteri sukar dipegang, apakah mudah untuk kita mempercayai jaminan Menteri Kesihatan ? Payah !!
Dalam hal ini MCA kelihatan tidak bersetuju IJN diswastakan. Begitu juga dengan Pakatan Rakyat. Tetapi yang jelas belum berbunyi ialah parti yang konon katanya pembela Melayu.
Apa yang pasti jika IJN dimiliki oleh syarikat swasta, IJN tidak akan lagi membantu golongan miskin dan berpendapatan rendah. Confirm !!

No comments: