Followers

Sunday, December 28, 2008

Hudud hanya untuk orang Islam - Presiden PAS

(Kenyataan Tuan Guru Dato' Seri Abdul Hadi Awang , Presiden PAS cukup jelas. Semua pihak khususnya parti-parti bukan Melayu hendaklah memahaminya dan tidak perlu merasa panik, kecut perut, gerun, fobia dan trauma dengan hudud. Ia hanya untuk orang Islam sahaja. Bagi UMNO jika dah tak ada kerja lain, teruslah dengan sikap kamu menolak hudud seperti yang PAS cadangkan. Biar...biarkan si luncai terjun dengan labu-labunya! Biarkan ...!!)

Petikan dari harakahdaily:

Hudud hanya untuk orang Islam - Presiden PAS

Harakahdaily
Sun | Dec 28, 08 | 1:31:58 am MYT

SHAH ALAM, 28 Dis (Hrkh) - Memahami keresahan masyarakat bukan Islam, Presiden PAS Dato' Seri Abdul Hadi Awang menjelaskan bahawa pelaksanaan Hudud hanya melibatkan kalangan yang beragama Islam.

Masyarakat bukan Islam tidak seharusnya berasa bimbang jika hukum Hudud dilaksanakan di negara ini sebaliknya boleh memilih undang-undang yang mereka mahu seperti yang telah tertulis dalam Undang-undang Kanun Jenayah Syariah Kelantan dan Terengganu, katanya.

"PAS tak perlu terangkan (tentang hukum Hudud) kerana undang-undang ini tiada kena mengena dengan orang bukan Islam.

"Pada kita, tidak timbul lagi soal Hudud kerana ia telah diluluskan di DUN (Dewan Undangan Negeri) Kelantan sejak tahun 90-an lagi dan di Terengganu pula telah diwartakan," katanya dalam sidang akhbar selepas merasmikan kempen 'Jom Sertai Pas' di Dataran Shah Alam semalam.

Ditanya sama ada PAS akan membawa usul mengenai pelaksanaan hukum Hudud di Parlimen untuk dibahaskan, beliau berkata belum tiba masanya untuk berbuat demikian.

Abdul Hadi dalam pada itu menyatakan hukum Hudud di negara ini hanya akan dilakukan jika rakyat negara ini berada dalam keadaan yang stabil.

"Masalah pengangguran masih ada lagi dan untuk laksanakan hukum ini kedudukan rakyat Malaysia mesti stabil contohnya daripada segi pendidikan, kehidupan, dan hubungan keluarga juga kena dijaga," katanya yang dipetik daripada agensi berita. - azm _

No comments: