Followers

Tuesday, December 23, 2008

Bercakap menegakkan hudud jika PAS berkuasa - tidak perlu rasa tersilap taktik

Sudah pasti isu hudud antara isu yang akan dimainkan oleh UMNO/BN untuk mengkucar-kacirkan Pakatan Rakyat terutamanya PAS dalam PRK Parlimen Kuala Trengganu. Apa yang jelas, jika sekiranya isu ini dimainkan sudah pasti UMNO akan masuk dalam perangkap yang dipasangnya sendiri..

Perangkap pertama yang akan mengena kepada UMNO ialah UMNO akan kalah dalam PRK Parlimen Kuala Trengganu. Orang Islam walau sejahil mana mereka, mereka tetap akan tahu menilai siapa yang mempermain dan mempersendakan hukum Allah. Sudah pasti Allah akan menghukum pihak yang mempermainkan hukum Allah ini melalui tangan-tangan pengundi.

Yang kedua UMNO dan penyokongnya yang ghairah menjolok isu hudud ini akan terperangkap dalam persoalan aqidah yang mampu menyebabkan mereka terbatal aqidah jika terlalu ghairah mencabar dan mempersendakan hasrat pihak yang ikhlas menegakkan hukum Allah. Berhati-hati .

Bagi PAS walaupun ditakdirkan kalah apatah lagi kalau menang, PAS tidak akan rugi apa-apa kerana memang pun hasrat PAS jika berkuasa akan melaksanakan hudud. Hal ini semua orang tahu. Malah DAP pun tahu. Kenyataan Dato Husam adalah jelas, jika PAS berkuasa.

Realiti hari ini apabila PAS berkuasa bermakna PAS menguasai dua pertiga Parlimen yang membolehkannya meminda Perlembagaan Persekutuan. Tetapi jika takdirnya Pakatan Rakyat memerintah, jika PAS tiba-tiba membawa cadangan pelaksanaan hukum hudud dan qisas dan tiba-tiba juga cadangan PAS itu mendapat sokongan dua pertiga apa pula hendak dibisingkan? Semua jenis parti politik ada di Parlimen dan mendapat sokongan dua pertiga pula ! Dalam system demokrasi salahkah PAS membawa usul tersebut? Sokong, jalan. Tak sokong sudahlah !

Tetapi dalam struktur politik hari ini secara munasabahnya bolehkah agaknya PAS dapat sokongan dua pertiga? Bilakah agaknya PAS boleh dapat sokongan dua pertiga. Dan yang paling penting bilakah agaknya PAS akan dapat menguasai dua pertiga Parlimen?

DAP tahu dan sedar kerana DAP mempunyai ramai pakar undang-undang, bahawa dalam keadaan struktur politik sekarang PAS tidak akan boleh melaksanakan hukum hudud tanpa sokongan dua pertiga walaupun PAS bertempik dan menjerit untuk melaksanakannya. Hendak melaksanakannya di Kelantan yang majoritinya Islam pun tidak mampu selagi tidak mendapat kebenaran Kerajaan Pusat. Ini DAP sangat tahu.

Perkara yang sebenarnya DAP takut hasrat PAS yang ikhlas ini, akan menarik minat masyarakat berbilang kaum dan akhirnya faham dan sedar kebaikan hukum hudud dan menyokongnya. Itu sahaja kerisauan DAP. Sebenarnya penentangan DAP terhadap pelaksanaan hukum hudud lebih kepada persaingan politik bukan penentangan kemanusiaan.

Dari aspek lain pula kita tidak nampak munasabahnya DAP menentang pelaksanaan hukum hudud ini kerana PAS sentiasa memaklumkan bahawa pelaksanaan hukum hudud dan qisas ini hanya kepada mereka yang berugama Islam. Kepada yang bukan beragama Islam mereka boleh memilih. Pilihlah mana-mana hukuman yang dirasakan boleh menguntungkan mereka , apa susahnya?

PAS tidak akan kacau orang bukan Islam, dan tidak pernah niat PAS untuk begitu, jika mereka mahu undang-undang konvensional seperti yang diperjuangkan oleh DAP. Rasanya PAS menghurmati tanggungjawab DAP tu. Tetapi adilkah DAP, jika PAS yang mahu membela umat Islam (PAS bukan parti Melayu , PAS parti Islam) di Malaysia untuk kebaikan di dunia dan akhirat ditegah pula oleh DAP ?

Sesungguhnya adalah zalim untuk menutup mulut PAS dalam menyatakan hasrat suci perjuangannya semata-mata kerana PAS sedang berkongsi kuasa dalam Pakatan Rakyat. Dan semua faham dalam keadaan sekarang, yang mana PAS sedang berkongsi kuasa, PAS tak mampu untuk laksanakan hudud kerana tidak akan disokong oleh DAP. Adakah kerana PAS sedang berkongsi kuasa dengan DAP dan PKR, maka PAS tidak boleh menyata dan mempertegaskan cita-cita perjuangannya yang menguntungkan semua jenis manusia dan mesti berubah ? Ini tidak adil, sebagaimana tidak adilnya PAS melarang DAP dengan Malaysian Malaysianya.

PAS sebenarnya tidak boleh bercakap untuk melaksanakan hukum hudud kerana akan menyinggung perasaan parti-parti Pakatan Rakyat. Jika begitu nampaknya biarlah PAS yang tersinggung asalkan sahabat-sahabatnya tidak tersinggung. Adilkah itu ?

Cara yang paling elok dan baik, YB Karpal dan YB Lim Kit Siang bersemuka dengan Tuan Guru Nik Aziz dan Tuan Guru Haji Abdul Hadi untuk mendapat penjelasan kenapa mesti hudud dilaksanakan kepada orang Islam . Itu adalah lebih baik.

Bagi PAS, parti itu tidak perlu rasa bersalah untuk menyatakan dan mempertegaskan hasratnya mengenai pelaksanaan hukum hudud pada bila-bila masa dan keadaan sekali pun. Pelaksanaan hukum hudud bukan isu politik tetapi tanggungjawab terhadap perintah Allah. Sesungguhnya jika hukum hudud dan qisas ini benar-benar difahami oleh seluruh rakyat berbilang kaum sudah pasti orang Cina yang paling awal akan memberi sokongan kerana hudud dan qisas mampu menjaga keselamatan harta mereka yang banyak dan nyawa mereka.

1 comment:

roslan_o said...

jika hudud di jalankan untuk orang islam shj dahulu , sbgai pioneer , dan non-muslim terus di beri pilihan utk menggunakan undang-undang sivil semasa ,

kenapa non-muslim perlu takut akan perlaksanaannya ? Kenapa perlu di gembar-gemburkan ?


Kalau orang islam yang memang pencopek dan perompak yang merasa takut , adalah logiknya ..

teruskan menulis ..