Followers

Thursday, November 20, 2008

Sekadar bidas sahaja tidak memadai

Minyak turun harga, harga perkhidmatan dan barangan pengguna tidak turun harga.

Semua rakyat 'bertempik' kerana tekanan inflasi sudah mula terasa. Pemimpin bidas harga barangan tidak turun. Menteri bidas. Perdana Menteri pun bidas dari Tashkhent, Uzbekistan lagi. Agak-agaknya bidasan Perdana Menteri dari jauh tu peniaga-peniaga dengar atau tidak. Entahlah ! Rasanya tidak menjadi kudis gatal langsung kepada para peniaga.

Bidas tu kira okaylah. Tapi memadaikah dengan bidasan untuk membantu rakyat ? Sepatutnya mekanisma praktikal harus dicari untuk menurunkan harga barangan terutama di luar bandar bukan sekadar bidasan.

Kita tahu bukan semua barangan boleh diturunkan harga semudah itu kerana kaitan yang berantai yang menokok tambah kos pengeluaran tetapi harga-harga barangan keperluan yang alternatif mesti di kurangkan. Contoh kalau ikan mahal, harga ayam mestilah murah begitu juga sebaliknya. Kalau gandum mahal, harga beras mestilah murah atau sebaliknya. Satu perkara lagi bila lagi bil-bil rakyat sepatutnya dikurangkan harga.
Tidak bolehkah di pekan-pekan kecil misalnya pihak kerajaan buat pasaraya harga murah seperti di hypermarket. Janganlah asyik nak untung besar sahaja. Untung kecil tapi pelanggan ramai, akan untung banyak juga.
Tambang pengangkutan awam semakin naik harga. Kata minyak dah turun harga. Tapi dikait pula dengan kos penyeliaan dan alat ganti. Ada-ada sahaja alasan. Kalau macam tu tak akan turunlah harga tambang terutama tambang bas. Hendak naik teksipun rasa takut terutama kalau kita tidak biasa dengan tempat tu. Orang biasa lain harga orang yangbtidak biasa harga lain. Paling pantang bila keluar dari teksi jangan tanya berapa tambang, akan keluar harga yang bukan-bukan.
Pihak kerajaan sepatutnya menggubal Akta Kawalan Harga yang lebih tegas dan menambah lagi senarai barang-barang kawalan. Pihak kerajaan tetapkan harga. Jika ada peniaga yang menjual lebih dari harga yang ditetapkan kenakan sahaja hukuman penjara. Perluaskan penguatkuasaan kawalan harga kepada PDRM bahagian perdagangan dan Penguatkuasa Bandaran. Janganlah asyik berpegang kepada ekonomi bebas sahaja. Bebas-bebaspun kenalah kawal juga. Ini bebas kena ke peniaga je buat apa, pelanggan terus tertipu.

PM bidas peniaga enggan turunkan harga barang
Daripada Zaini Hassan
TASHKHENT (Uzbekistan) 17 Nov. – Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi membidas sikap peniaga yang tidak mahu menurunkan harga barang walaupun harga minyak telah diturunkan sebanyak empat kali.
“Saya tidak suka dengar bila harga barang tidak mahu turun walaupun minyak sudah empat kali turun (tidak termasuk penurunan yang berkuat kuasa esok), seolah-olah mereka nak cari untung besar,” tegas Perdana Menteri kepada wartawan Malaysia di sini hari ini.
Beliau yang dalam rangka lawatan rasmi empat hari ke Uzbekistan mengulas langkah kerajaan menurunkan harga minyak sebanyak lima kali sejak Ogos lalu termasuk penurunan 15 sen, berkuat kuasa esok.
Dalam pada itu, Abdullah berkata, langkah beberapa badan bukan kerajaan (NGO) mahu memboikot peniaga yang menjual barang dengan harga mahal walaupun harga minyak telah turun adalah wajar.
“Persatuan pengguna memainkan peranan besar. Jangan asyik marah kerajaan bila harga minyak naik tapi bila turun haruslah bantu kerajaan turunkan harga barang juga,” katanya.
Beliau mahu NGO berkaitan pengguna memainkan peranan lebih aktif berbincang dengan wakil-wakil peniaga untuk menurunkan harga barang.
Sabtu lalu, Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) mengumumkan akan menganjurkan satu perhimpunan memboikot para peniaga yang masih berdegil untuk menurunkan harga barang walaupun harga minyak telah diturunkan beberapa kali.
Perhimpunan itu akan diadakan di ibu negara pada Disember ini dengan kerjasama Gabungan Persatuan-Persatuan Pengguna Malaysia (FOMCA), Majlis Belia Malaysia (MBM) dan Majlis Kebangsaan Pertubuhan Wanita (NCWO) serta pertubuhan bukan kerajaan (NGO) lain.
Mengulas lanjut pengumuman penurunan harga minyak hari ini, Abdullah berkata, langkah itu membuktikan kerajaan patuh kepada janjinya untuk berbuat demikian apabila harga minyak di pasaran turun.
“Kerajaan sudah berjanji kepada rakyat apabila harga minyak di pasaran turun kita akan turunkan harga dan kita akan terus pantau harga minyak ini,” jelasnya.
– Utusan

No comments: