Followers

Thursday, November 20, 2008

Konon kerana akar umbi, ekonomi negara terus merudum ?

Kita wajar bersikap ikhlas terhadap negara kita. Inilah negara kita dan di sinilah kehidupan kita. Jika begitu, memang wajar kita merasa risau melihat pemimpin-pemimpin Melayu di dalam UMNO terutamanya, tidak kisahkan negara dan rakyat sebaliknya begitu sibuk berebut kuasa malah kadang-kadang kelihatan seperti sedang mengagih-agihkan kuasa sesama mereka sedangkan rakyat jelata terus-terusan dihimpit tekanan ekonomi dari segenap ceruk kehidupan.
Masih belum kelihatan satu usaha yang berkesan dan praktikal untuk menghadapi cabaran ekonomi dunia menjelang tibanya 2009. Mereka masih sibuk ke hulu ke hilir memperkatakan urusan kuasa yang mereka rebut dan sedang berebut, yang tidak memberi apa-apa keuntungan kepada kita, rakyat. Masing-masing bercakap dan bersyarah tentang poltik wang tetapi pada masa yang sama poltik wang tidak pernah berhenti dari berlaku dalam UMNO.
Demi kuasa yang mereka rebut, mereka sentiasa memberi alasan dan rasional konon setiap keputusan dan tindakan yang mereka sebut adalah 'kehendak akar umbi'. Yang kelihatan bodohnya dan sering disandarkan untuk menghalalkan tindakan, percakapan dan hujah mereka ialah akar umbi. Pandai dan bijak sungguh pemimpin UMNO kerana jika akibat tindakan mereka itu UMNO rusak, itu sebenarnya adalah kehendak ahli-ahli akar umbi yang berada di ceruk-ceruk kampung, desa, felda, rumah-rumah setinggan serta rumah-rumah pangsa yang murah-murah. Bukan salah mereka, mereka hanya mengikut kehendak akar umbi sahaja.
Sepatutnya ahli-ahli UMNO akar umbi sedar bahawa mereka sebenarnya menjadi kambing hitam pemimpin-pemimpin pelahap mereka. Mereka sewajarnya membuat revolusi untuk mengajar para pemimpin yang bukan sibuk menguruskaa ekonomi negara yang kian tenat sebaliknya sibuk berebut kuasa itu.
Ahli-ahli akar umbi UMNO perlu sedar, UMNO tidak akan berubah jika semua pemimpin-pemimpin yang mencukupi kuota memenangi apa-apa jawatan dalam UMNO. Kulit sahaja berubah, isi tetap sama.
Ahli-ahli akar undi UMNO telah tertipu. Mereka sepatutnya memberi kemenangan tanpa bertanding kepada Ku Li bagi jawatan Presiden UMNO. Timbalan Presiden sepatutnya diberikan kepada Adnan Yaakub. Walaupun dia pernah menunjukkan isyarat lucah di kyalayak ramai tetapi sekurang-kurangnya dia dah jelak dengan UMNO yang kian rusak ini. Mungkin dia boleh barukan UMNO baru.
Ketua Pemuda sepatutnya akar umbi UMNO menangkan Ibrahim Ali ! Ambil balik dia masuk UMNO, semangat Melayu dia kuat, Karpal yang lumpuh itu dia jerkahnya! Hebat tu ! UMNO rugi kalau lambat ambil balik Ibrahim Ali. Orang PAS dah menyampah dengan Berahim.
Ketua Wanita, lantik semua Tan Sri Aisyah Ghani. Dia lebih cerdik dari Rafidah dan Sharizat. Tua ? Ah...Rafidah pun tua jugak! Untuk jawatan Puteri UMNO, akar umbi kena pujuk penyanyi nombor satu negara. Dia lebih sesuai berbanding dengan calon-calon yang ada.
Memang. Memang sukar nak buat perubahan itu tapi akar umbi mesti berusaha kerana dah banyak ditipu oleh pemimpin atasan. Sikit sikit akar umbi, sikit akar umbi ! Cuba akar umbi fikir...ya kah semuanya kerana kehendak akar umbi ? Tak adalah, bohong je. Kehendak diri mereka sendiri untuk kepentingan siapa ?
Payah-payah sangat hendak buat perubahan, pergi sahaja ke halaman rumah PAS . Tok Guru Nik Aziz dan Tok Guru Haji Hadi sentiasa membuka pintu untuk akar umbi UMNO.

No comments: