Followers

Sunday, November 30, 2008

Ketuanan Melayu ?

UMNO sering memainkan isu Ketuanan Melayu. Malah sejak dari dahulu lagi UMNO sering melaungkan isu ini.

Apakah makna ketuanan Melayu? Menurut pengertian yang mudah di fahami semua, mungkin maksudnya ialah orang-orang Melayu adalah tuan di negara ini, orang Melayu paling berkuasa di negara ini, orang Melayu paling berjaya di negara ini, orang Melayu paling selesa di negara ini, orang Melayu paling selamat di negara ini, orang Melayu paling terbela di negara ini, bahasa Melayu menjadi perdana dalam segala hal di negara ini dan seumpamanya. Jika itu maknanya, sebagai seorang Melayu saya sangat gembira dan itulah saya mahu, tanpa mengenepikan pembelaan terhadap bangsa dan kaum lain seperti yang dijamin oleh Perlembagaan Malaysia.

Tetapi apabila saya merenung keadaan orang Melayu dari pelbagai segi, pelbagai keadaan dan di pelbagai kedudukan, saya tidak teragak-agak untuk mengatakan UMNO sebenarnya tidak serius dalam menjaga ketuanan Melayu. UMNO sebenarnya beretorik dalam isu ketuanan Melayu dan UMNO sebenarnya sentiasa menjadikan isu ketuanan Melayu sebagai isu politik demi survival mereka. UMNO hari ini sering berbohong dan memperbodohkan orang-orang Melayu dengan isu ketuanan Melayu demi golongan UMNOPUTRA mereka. Inilah UMNO sebenarnya.

UMNO sering mendakwa memperjuangkan dan membela ketuanan Melayu. Setelah 51 tahun merdeka apakah ini benar? Cuba kita renung fakta-fakta di bawah.

1. Tidak usah untuk mencapai sasaran 50% ekuiti Melayu dalam sektor ekonomi, untuk mencapai 30% pun masih gagal. Bayangkan dalam tempoh 51 tahun ini hanya mencapai 19% sahaja.
2. Apa yang telah dilakukan oleh UMNO kepada kuasa Raja-raja Melayu di zaman pemerintahan Mahathir dahulu?
3. Biasiswa kepada Bumiputra yang dijamin oleh perlembagaan Malaysia telah ditukar tanpa persetujuan orang-orang Melayu menjadi pinjaman.
4. Bahasa Melayu telah dilemahkan peranannya dalam pelbagai bidang khususnya dalam bidang pendidikan melalui Dasar PPSMI.
5. Begitu ramai orang-orang Melayu dihalau dari kampung-kampung setinggan kerana faktor pembangunan ekonomi, yang dahulunya Tun Razak dan Dato Harun telah memperjuangkan penempatan orang-orang Melayu di bandar-bandar dan kota.
6. Menindas negeri-negeri Melayu yang diperintah oleh bukan UMNO seperti apa yang berlaku di Kelantan, Trengganu dan baru-baru ini pembohongan dan fitnah terhadap kerajaan Kedah mengenai isu babi.
7. Menghalang kerajaan Kelantan sebuah kerajaan Melayu melaksanakan Hudud dan menuduh hudud yang hendak dilaksanakan tu sebagai Hudud PAS.
8. Menjadikan royalti minyak negeri Trengganu sebuah negeri Melayu sebagai wang ihsan.
9. Menghilangkan kuasa politik orang Melayu dengan melakukan persempadanan semula yang tidak menguntungkan apa yang dikatakan ketuanan Melayu yang kononnya UMNO perjuangkan.
10.JatuhnyaPulau Batu Putih kepada Singapura. Yang dahulunya terlepasnya Singapura itu sendiri kepada Lee Kuan Yew.

Kalau hendak dikemukakan fakta bahawa UMNO bukan pembela dan penjaga ketuanan Melayu memang terlalu banyak. Sebab itulah bagi saya, jika itulah yang dikatakan pembelaan kepada ketuanan Melayu, baik tak payah. Orang Melayu semakin mundur, semakin ramai miskin negara sendiri semenjak UMNO mendominasi pemerintahan Malaysia. Yang terus kaya raya ialah golongan dan kaum elit UMNOPUTRA ! Inilah realitinya!

Oleh yang demikian diharap para pemimpin UMNO jangan berbohong lagi mengenai isu ketuanan Melayu. Dan kita tidak seharusnya tertipu berkali-kali dengan apa yang UMNO lakukan kerana UMNO sebenarnya belum insaf-insaf lagi.

2 comments:

zek said...

Sy sgt bersetuju dengan tuan. UMNO memang semakin teruk dah.

Serisuryati said...

saya sangat sedih apabila pemimpin dalam UMNO kurang membela nasib orang2 melayu sehingga Soi Lek begitu berani dan lancang menyentuh soal ketuanan melayu yg disifatkannya tidak lagi relevan. Sepatutnya dari dulu2 lagi nama Tanah Melayu itu tidak ditukar kepada Malaysia. Tapi sejarah dah berlalu....Ayuh bangsaku melayu bangunlah...