Followers

Monday, October 27, 2008

Turunkan harga minyak menjadi RM1.80 seliter.

Kenyataan awal Datuk Shahril Samad bahawa harga petrol mungkin akan diturunkan tidak lebih RM0.15 adalah mengecewakan. Menteri berkenaan kelihatan cuba memancing pandangan umum agar menerima hasrat beliau untuk hanya menurunkan harga petrol seminima itu. Ini jelas menggambar 'sikap pembuli dan pembelit' pemimpin-pemimpin kerajaan terhadap tuntutan rakyat.
Tidakkah menteri tersebut sedar bahawa kenaikan harga petrol yang tinggi dahulu masih menjadi fobia kepada rakyat dan beliau seharusnya bertanggungjawab untuk menghilangkan fobia tersebut. Turunkanlah harga petrol ke tahap RM1.80 seliter. Jika harga petrol diturunkan ke paras tersebut sudah pasti rakyat akan berterima kasih dengan keperihatinan kerajaan. Persoalannya apakah kerajaan khususnya Kementerian Datuk Shahril akan bersikap membela rakyat ? Atau akan menjadi pembuli rakyat yang penuh dengan putar belit?
Datuk Shahril harus sedar, turunlah berapa sen pun jika tidak mencapai sekurang-kurangnya pada harga lama RM1.92, rakyat tetap tidak akan gembira kerana kenaikan harga petrol sebanyak 78 sen dahulu tidak pernah rakyat terima dan persetujui. Sebab itu menurunkan harga petrol pada tahap harga RM1.80 adalah wajar.
Datuk Shahril tidak perlu bimbang penurunan harga petrol ke paras RM1.80 akan merugikan kerajaan kerana Malaysia telah mendapat Menteri Kewangan yang baru yang telah memberi jaminan bahawa ekonomi Malaysia akan tetap kekal stabil pada tahun-tahun akan datang !

No comments: