Followers

Friday, October 10, 2008

Tempoh 6 bulan yang kelabu buat Najib ?

Walaupun Pak Lah sudah membuat keputusan tidak bertanding pada bulan Mac nanti, itu bukan bermakna Pak Lah telah menyerah kalah. Sekurang-kurangnya Pak Lah masih lagi Presiden UMNO dan Perdana Menteri Malaysia yang berkuasa penuh dalam tempoh tersebut. Pak Lah kelihatan berundur dua tapak ke belakang untuk mara tiga atau empat tapak ke hadapan. Pendek kata tempoh lebih kurang 6 bulan buat Najib bukan tempoh yang menyenangkan tetapi amat kelabu dan mungkin boleh menggelapkan Najib.


Bersemangatnya Pak Lah untuk membuat beberapa perubahan penting dalam pentadbiran kerajaan sebelum katanya akan meninggalkan kerajaan antaranya seperti Suruhanjaya Perlantikan Kehakiman, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah, Suruhanjaya Aduan Khas memperkukuhkan Integriti dan keberkesanan agensi penguatkuasa, mungkin boleh merisaukan orang yang bercita-cita tinggi disebelahnya. Apakah Pak Lah sedang menyediakan ranjau yang akan memadankan muka bakal penggantinya yang kelihatan tidak sabar-sabar dan tidak membantunya dalam menjayakan pelan peralihan kuasa 2010.
Dan apakah peristiwa Datuk Harun Idris di zaman Datuk Hussien Onn akan berulang kembali ? Kita saksikan adegan seterusnya nanti !!

No comments: