Followers

Wednesday, October 29, 2008

Macam bercanggah je...

Perdana Menteri kata pembelian eurocopter diputuskan, ditunda sehingga kedudukan kewangan kembali pulih. Datuk Najib berkata Kementerian Pertahanan dan KDN akan berbincang mencari kaedah paling sesuai sama ada menangguh pembelian atau memanjangkan tempoh bayaran.
Nampak macam bercanggah kenyataan PM denganTPM. Apakah makna ini semua. Apakah Pak Lah telah memulakan serangan pertamanya terhadap Najib? Atau sebaliknya Najib mula mempermainkan Pak Lah ? Kerajaan UMNO/BN semakin lemah kerana sebuah kerajaan yang baik tidak harus mempunyai pandangan seperti ini antara para pemimpinnya dalam hal yang sebegini penting.
Dan Pak Lah agaknya sudah layak digelar Bapa Pembatalan Projek - Batal Jambatan Bengkok, Batal Enam Koridor Negara dan Tunda Eurocopter (macam batal jugalah tu).

Petikan dari Utusan online:

Kementah, KDN akan bincang Eurocopter - TPM

PUTRAJAYA 28 Okt. - Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, Kementerian Pertahanan (Kementah) dan Kementerian Dalam Negeri (KDN) akan berbincang berhubung keputusan menangguhkan pembelian pesawat Eurocopter EC725 bagi menggantikan Nuri.

Timbalan Perdana Menteri berkata, perbincangan itu bagi mencari kaedah yang paling sesuai mengenai pembelian pesawat tersebut sama ada menangguhkan pelaksanaannya atau tempoh pembayaran dipanjangkan.

"Kita telah memutuskan projek yang tidak ada kesan limpahan yang besar dikaji semula.
"Ini supaya peruntukan yang dijimatkan itu digunakan untuk membangunkan ekonomi serta menentukan bahawa kesan limpahan yang maksimum dapat dirasai rakyat terutama mereka yang memerlukan bantuan kerajaan.

"Tetapi kita serahkan perkara ini (penangguhan pembelian Eurocopter) untuk dirundingkan dengan Kementerian Pertahanan dan Kementerian Dalam Negeri, sekiranya prinsip ini boleh diterima, projek itu kita boleh kaji semula, sama ada kita tangguh pelaksanaannya atau buat pembayaran yang kita panjangkan," katanya.

No comments: