Followers

Saturday, October 25, 2008

Ke mana perginya 'nasionalis-nasionalis Melayu' pengampu pemimpin UMNO!!?

Dalam akhbar Sinar Harian hari ini, yang katanya, bakal Perdana Menteri Malaysia berkata 'Unsur Dasar Ekonomi Baru (DEB) boleh dihapuskan secara beransur-ansur'.

Najib berkata " Saya sedang berusaha ke arah melaksanakan liberalisasi (unsur-unsur DEB) secara beransur-ansur itu apabila bumiputra sudah mempunyai keyakinan diri. Dan sukacita dinyatakan bahawa semakin ramai dalam kalangan mereka kini sudah mempunyai keyakinan untuk bersaing, untuk berjaya di peringkat global dan domestik.

Kata Najib lagi "Dalam tempoh yang tidak terlalu lama lagi, kita dapat saksikan unsur-unsur DEB akan diganti". Najib berkata macam tu sewaktu ditemuramah dalam program "Bloomberg Voices', terbitan Bloomberg TV.

Bila direnung-renung kata-kata Najib, apa bezanya dengan maksud yang Lim Guan Eng dan Anwar Ibrahim kata. Pokoknya Najib akan tetap hapuskan DEB. Tak kiralah beransur-ansur ke segera ke. Yang pasti Najib juga akan buang 'tongkat' itu.

Saya tidak pelik apa yang Najib cakap itu, cuma saya pelik ke mana perginya pendekar-pendekar UMNO yang 'bersilat pulut' berdemonstrasi semasa Lim Guan Eng dan Anwar Ibrahim bercakap pasal nak 'stop'kanDEB dulu? Atau mereka boleh terima hujah Najib kerana hendak menghapuskan secara beransur-ansur. Kalau begitu, mereka kena renung balik kata-kata Najib '....dalam tempoh yang tidak terlalu lama lagi...', sama lah tu dengan apa yang Lim Guan Eng cakap !.
Anwar pula, hanya kata kalau Pakatan Rakyat memerintah, tapi setakat ini PR tidak perintah lagipun ,dan Najib dah nak buang DEB! Jadi siapa sebenarnya paling khianat dan pengkhianat DEB, Najib atau Anwar ! Tentulah Najib, sebab dia kata 'dalam tempoh yang tidak terlalu lama lagi' .....dah tu mananya nasionalis-nasionalis Melayu yang sibuk bertempik dulu tu ? Belalah orang Melayu !

Dan ke mana pergi Naib Canselor bermisai tebal dengan budak-budak uitm yang beria-ia menentang Tan Sri Khalid Ibrahim pasal kes kuota bukan Melayu di Uitm dulu? Tan Sri Khalid cadang tambah kuota bukan Melayu masuk uitm tapi Najib lagi 'brutal' nak hapuskan DEB !!

Kalau berani dan sanggup 'miss soru', buatlah demonstrasi tentang Najib pula !! Hah....takut !!!!

No comments: