Followers

Sunday, October 26, 2008

Apakah yang boleh diharap dengan wawasan ini ?

Sewaktu diwawancara oleh Blooomberg TV, bakal katanya, Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Tun Razak menyatakan wawasan beliau sebagai katanya, bakal peneraju Malaysia, ingin membawa Malaysia ke tahap pembangunan seterusnya dengan memberi penekanan bukan sahaja terhadap aspek fizikal tetapi juga untuk mewujudkan transformasi terhadap negara ini.

Beliau menambah kata, "Bukan saja daripada segi pertumbuhan KDNK, tapi kami juga ingin membina negara Malaysia yang lebih kukuh, yang mempunyai institusi serta nilai dan rakyat yang lebih mantap, di samping mampu memenuhi harapan rakyat yang lebih tinggi untuk masyarakat yang lebih progresif matang dan canggih."

Apakah sebenarnya yang boleh rakyat harapkan dengan wawasan di atas?

Persoalan yang kabur ialah apakah 'tahap pembangunan seterusnya' yang menjadi maksud Najib dan apakah perubahan-perubahan dalam usaha, 'untuk mewujudkan transformasi terhadap negara'.

Najib juga mahu membina Malaysia yang mempunyai institusi dan nilai. Apakah yang dimaksudkan oleh Najib 'mempunyai institusi ' . Dan 'nilai' yang berasaskan apa yang Najib mahukan menjadi amalan rakyat ?
Persoalan yang serius, apakah kita mampu mengharapkan Najib, meletakkan Badan Pencegah Rasuah di bawah kuasa dan mandat Parlimen, menghapuskan ISA, menubuhkan Suruhanraya Perlantikan Hakim yang benar-benar bebas dari pengaruh seorang Perdana Menteri (?), agensi-agensi dan penguatkuasa kerajaan yang bersih, cekap dan amanah yang berasaskan nilai-nilai agama dan berintegriti ?

Semuanya kelihatan kabur dan penuh dengan retorik, kerana Najib sebenarnya seperti juga pemimpin-pemimpin UMNO yang lain, menghadapi krisis kredibiliti dan integriti yang serius. Jika itu keadaannya, sudah nampak bayangan bahawa Malaysia di zaman Najib juga tidak akan ke mana. Lebih teruk, mungkin !

No comments: