Followers

Thursday, October 30, 2008

Agenda perjuangan Melayu !

Sekarang bakal Perdana Menteri sibuk menerang kenyataannya mengenai menghapuskan secara beransur-ansur unsur-unsur DEB. Datuk Najib kata DEB akan dihapuskan terus apabila orang Melayu sudah boleh berdikari sepenuh seperti kaum lain dalam pelbagai bidang.

Beliau berkata , beliau akan memperjuangkan agenda Melayu dan katanya lagi jangan ada sesiapa yang berada dalam dewan atau di luar dewan mempertikaikan perjuangannya untuk agenda Melayu.

Hebat sungguh pemimpin kita ini !

Setelah 51 tahun merdeka;

1. Equiti 30% penyertaan orang Melayu dalam DEB tidak pernah tercapai. Bila akan tercapai entahlah ! Yang hanya mendapat keuntungan dari DEB hanya segelintir kroni dari kalangan UMNOPUTRA.

2. Kuasa politik Melayu terancam apabila dilakukan persempadanan semula kawasan pilihanraya oleh kerajaan UMNO.

3. Biasiswa yang merupakan keistimewaan kepada orang Melayu telah ditukar menjadi pinjaman oleh Dr Mahathir dan disokong oleh Datuk Najib pemimpin UMNO.

4. Habis sahaja belajar beribu anak-anak Melayu automatik menjadi penghutang kerana agaknya dasar UMNO aialah menjadi generasi Melayu penghutang untuk mudah ditarik hidung.

5. Masih ramai orang Melayu menjual tanah di kampung-kampung tradisional kepada kaum bukan Melayu kerana perlukan duit untuk anak-sekolah, perbelanjaan hidup, baiki buat rumah baru dan pergi ke Mekah. Inilah mentality orang Melayu yang UMNO lahirkan. UMNO tak pernah diambil kesah. Sudah merdeka selama itupun orang Melayu masih terpaksa jual tanah untuk mendapat sedikit kesenangan. Dah tu apa yang UMNO tolongnya.

6. Banyak mana tanah-tanah rezab Melayu telah berkurangan dalam 51 tahun UMNO memerintah. Salah siapakah ini ? Salah PAS agaknya, UMNO parti pembela Melayu tak salah!!!

7. Bahas Melayu telah digersangkan oleh kerajaan UMNO dengan terlaksananya PPSMI.

8. Sebelum terlaksananya PPSMI golongan professional Melayu dalam pelbagai bidang telah melebihi 30%. Tetapi dengan terlaksananya PPSMI golongan professional Melayu akan merudum jauh dari 30 %.

9. Ramai anak-anak Melayu dari golongan miskin yang belajar di IPTS lintang pukang kehidupannya kerana PTPTN hanya untuk yuran pengajian sahaja. UMNO tidak pernah ambik kesah walaupun mereka kerap makan mee segera yang sudahpun kian mahal.

10. UMNO ajar orang Melayu berpolitiklah sampai berkelahi sama ada dalam bidang politik, ekonomi, persatuan belia termasuk juga dalam persatuan sukan.

11. Agaknya majority orang Melayu dalam negara hanya mempunyai simpanan wang berjumlah lebih kurang RM6 -7 ribu sahaja.

12. Anak-anak Melayu semakin menderita mundur dalam mata pelajaran sains, matematik dan agama Islam terutama di kawasan luar bandar. UMNO tak kisah.

13. Ramai anak-anak remaja Melayu melahirkan anak luar nikah dan banyak kes buang bayi. UMNO tak kisah.

14. Betapa ramainya anak-anak Melayu yang menganggur pada ketika ini. UMNO tak kisah sebaliknya UMNO menempelak mereka yang mengganggur sebagai pemalas dan tidak kreatif. Tetapi apabila sampai musim pilihanraya inilah yang akan menjadi alat untuk dipergunakan.

15. UMNO tidak suka membuat perancangan agar orang Melayu cepat kaya dan boleh berdikari kerana UMNO lebih suka orang yang miskin dan orang yang berhutang untuk dipergunakan.

16. UMNO mengaku dia adalah parti yang membela orang Melayu tetapi sebenarnya UMNOlah pembuli orang Melayu terutama kerajaan Melayu yang memerintah Kelantan, Trengganu dan mungkin dan Kedah. Kalau tidak percaya tanya Tuan Guru Nik Abdul Aziz dan sempat juga kena buli sekejap ialah Tuan Guru Haji Abdul Hadi.

INILAH RASANYA ANTARA AGENDA PERJUANGAN MELAYU YANG AKAN DITERUSKAN OLEH DATUK NAJIB. HIDUP MELAYU !!!!!!!!

1 comment:

Wahab { Cendanawangi } said...
This comment has been removed by a blog administrator.